Не, фейсбук страница не замества уебсайт!

Безплатни, лесни за настройка и достъпни за всяка компания, независимо от нейния размер, страниците във Facebook са един от най-популярните начини за комуникация в интернет.

Предимствата за компании и марки са множество: достъп до голяма аудитория (над 70% от българите над 13 години редовно използват мрежата); събиране на точни статистически данни, за да познават по-добре своите клиенти; силна реакция на публиката в случай на промоционални предложения…

Но, може ли страница във Facebook да замени професионален уебсайт?

Отговорът е НЕ, и ще ви покажем кои са ограниченията на страница във Facebook за един бизнес.

Страница във Facebook не е уебсайт

Начина, по който са проектирани страниците във Facebook, не оставя много място за креативност и оригиналност. За разлика от уебсайт, на който можете да персонализирате външния вид, структурата на менюто и съдържанието, публикувано в него, във Facebook, освен информацията за компанията, банера и профилната снимка, нищо не ви позволява да структурирате и представите съдържанието си по начин, който да ви отличава от конкурентите ви.

Публикациите се представят хронологично

Публикациите са организирани хронологично и освен за съобщение, което може да бъде закачено най-отгоре на страницата, всяка нова публикация изтласква предходните надолу по страницата. За да намерят стара публикация, посетителите трябва да превъртат страницата надолу, което обикновено не правят, тъй като идват да видят „свежа“ информация.

Липсва на доверие

Комуникацията само чрез тази мрежа рискува да наруши доверието към марка или компания. Тя може да бъде асоциирана с липса на сериозност и ангажираност от страна на потребителите и дори да създава съмнение на потребителите за реалното съществуване на компанията, свързана с страницата.

Публикациите имат кратък живот

Срокът на живот на публикация (времето, преди да бъде замъглена от други публикации) е само 5 часа във Facebook, в сравнение с две години за блог статия, публикувана в уебсайт.

Такъв кратък срок на живот, сам по себе си не е проблем, ако публикувате промоция или менюто на ресторант за деня, но не е много полезно за създаването на осведоменост за вашата компания или марка.

Сравнение на продължителността на живота на публикация в различни социални мрежи.

Безплатните публикации имат ограничен обхват

Органичният обхват на публикациите (т.е. броят на хората, които са достигнати безплатно) намалява с всяка изминала година. Според медията „We are Social“, средният органичен обхват на публикация беше 5,2% през 2020 г., в сравнение с 5,5% през 2019 г. и 7,7% през 2018 г. За да имате идея за какво става въпрос, ако имате „малка“ страница с 500 абоната, в среден случай само от 25 от тях ще видят публикациите в нея.

Основното обяснение, дадено от Facebook, е че просто има твърде много страници, за да се покажат всичките им публикации на всеки. Друго равносилно обяснение е, че тъй като Facebook е безплатен, той се нуждае от убеждаване на бизнесите да използват платени реклами, и намаляването на органичния обхват е най-добрият начин да убеди рекламодателите.

Страница във Facebook не е ефективна за SEO

Страницата във Facebook предлага много малка ефективност относно SEO. Разбира се, тя ще бъде индексирана от търсачките, но понеже всички страници във Facebook следват един и същ модел, почти няма какво да се направи, за да се адаптира съдържанието и ключовите думи, за да се подобри видимостта. Не забравяйте, че вашите публикации не се индексират от търсачките – за разлика от тези, публикувани на уебсайт, и според проучване на Ifop, 80% от потребителите на интернет имат рефлекса първо да потърсят информация в интернет, преди да купят продукт или услуга.

Не всички са във Facebook

Не всеки има акаунт във Facebook, и по-младите поколения го използват все по-малко. Поколението Z (родени след 1995 г.) е възрастовата група, най-малко присъстваща в мрежата, и няма никакви сигнали, че те ще се присъединят към нея, докато остареят.

Възрастово разпределение на потребителите на Facebook, Instagram и TikTok

Вие не притежавате вашата страница във Facebook

За разлика от уебсайт, достъпът до който се базира на домейно име, принадлежащо на физическо или юридическо лице, страница във Facebook е и винаги ще остане собственост на Facebook.

Всичко, което се публикува във Facebook, принадлежи на Facebook, и той единолично решава правилата на играта. Само един ефективен уебсайт и добро позициониране ще ви позволят да контролирате вашата цифрова комуникация (въпреки че това трябва да се разглежда отчасти, тъй като ще сте подчинени на други правила, тези на Google).

Заключение

Facebook безспорно има добри страни – предлага подходящи статистически данни на компаниите, солиден инвестиционен резултат от цифровите реклами, възможност за взаимодействие и по-добро запознаване с базата от клиенти, но вместо да го виждате като заместник на вашия уебсайт, използвайте го като инструмент, който ще ви помогне да насочите повече трафик към уебсайта си и да разрастнете вашия бизнес.

Потребителите ще бъдат благодарни, че отделяте време, ресурси и усилия, за да създадете привлекателен сайт с полезна информация, който ще им каже, че трябва да ви вземат толкова сериозно, колкото вие се отнасяте към изживяването, което искате да предоставите.